fbpx

Legalábbis ez vált hivatalos kinyilatkoztatássá a parlamentben, miután 2019. november 22-én Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte Vadai Ágnes. „Miért segédmotor kerékpár az elektromos roller? Avagy a rendőrség szándékosan akar baleseteket okozni elektromos rollerekkel az utakon?” – című interpellációjában.

A belügyminiszteri válasza szó szerint így hangzott: Az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön, eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni. A Rendőrség a jogszabályok alapján köteles eljárni. (Forrás: http://www.parlament.hu)

Vagyis, az elektromos roller – ameddig a KRESZ máshogy nem rendelkezik – hivatalosan is segédmotoros kerékpárnak minősül.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi)
A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi)

Az alábbi 54 paragrafusba lefektetett szabályok vonatkoznak a segédmotoros kerékpárra tehát az elektromos rollerel kerékpárúton, a lakott területen kívüli kerékpársávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a segédmotoros kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és s forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívül a főútvonalként megjelölt úton, az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni. Segédmotoros kerékpárral egy sorban szabad haladni.

Zebrán segédmotoros kerékpárral, arról leszállva a gyalogos közlekedési szabályoknak megfelelően, tolva szabad áthaladni.

Tilos

– elengedett kormánnyal segédmotoros kerékpározni;

– segédmotoros kerékpárhoz oldalkocsit, valamint egyéb vontatmányt kapcsolni;

– segédmotoros kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni;

– segédmotoros kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot

egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani;

– segédmotoros kerékpárral állatot vezetni.

Ezekkel a szabályokkal kézzelfoghatóbb a felelőssége annak, aki csak egy laza kis rollerezésre vágyik a belvárosban. A rolleresek manapság fokozottan balesetveszélyesek, közlekednek járdán, úttesten egyaránt, amivel zavarják és veszélyeztetik az autós és a gyalogos forgalmat. Ezzel a szabályozással remélhetőleg mérséklődnek a veszélyhelyzetek.

írta: Dráviczky Márk