fbpx

Mai napon a megkezdődtek a 2014-es bértárgyalások a munkáltatói oldal, illetve a munkavállalói oldal képviselői között.

 

A munkáltató tájékoztatása szerint anyag és személyi soron tavalyi évben 2 milliárd Ft megtakarítás jelentkezett, melyből a bérmegtakarítás 499 millió Ft. Ezt az összeget azonban nem áll módjában a dolgozók részére kifizetni.

 

2014-es évre 3%-os bértömeg fejlesztést irányoztak elő, azonban az üzleti terv még egyeztetés alatt áll a tulajdonossal, illetve a megrendelővel. Az állami finanszírozás elmaradása következtében 6-7 milliárdos forráshiány jelentkezik. Csak akkor maradhat ez az emelési szint, ha a tulajdonos a hiányzó összeget nem a bérek terhére kívánja biztosítani.

 

Tervek szerint a havi 5000 Ft és az év végén fizetett Erzsébet utalvány megmaradna. A jubileumi kifizetések terén további egyeztetések szükségesek.

Nehezíti a helyzetet, hogy további kiszervezések fognak történi a 2014-es évben, mely várhatóan 300-400 autóbusznyi teljesítménycsökkenéssel jár, 900 dolgozót érint és 500-550 fő munkavállaló leépítését jelenti. Ezek a kiszervezések azonban időben kitolódnak, ami által a vállalatnak további költségei keletkeznek.

 

A vállalat tervei között szerepel, hogy az idén lejáró 100 busznyi teljesítményt jelentő szerződést visszaszerezze a külső szolgáltatótól (VT Arriva). Erre vonatkozólag több elképzelés is van, használt, illetve új autóbuszok beszerzésével, bérlésével. Abban az esetben van esély a sikerre, ha a sikeres beszerzés mellet alacsonyabb áron tud a vállalat szolgáltatni.

 

Szakszervezeti oldal elvárása, hogy a bértárgyalások február 28-ig befejeződjenek. Az év végi Erzsébet utalvány feltétel nélkül kerüljön kiosztásra. Szintén feltétel nélküli kifizetés az elvárás a törzsgárda elismerés esetében is, hiszen ebben az esetben a vállaltnál eltöltött évtizedek igazolják ezek jogosságát, illetve a jogosultságot, minden egyéb minőségi elvárás nélkül.

Nem igaz az az állítás, hogy ez a mai időkben nem életszerű, hiszen mind a köz-, mind pedig a versenyszférában működő gyakorlat mai is az ilyen jellegű megbecsülése a dolgozóknak!

 

Munkavállalói oldal szeretné, ha a 3 % helyett az országos kiajánlásban szereplő 3,5 % lenne a bérfejlesztés minimális mértéke, januárig visszamenőlegesen, valamint szükséges lenne a caffetéria rendszer bevezetése, mely szintén általánosan bevett gyakorlat mind a köz-, mind pedig a versenyszférában.

 

Szakszervezetek aggályosnak tarják a munkáltató azon elképzelését, mely szerint az autóbusz területen átdolgozná a bérstruktúrát a versenyképesség növelése érdekében, miszerint a versenytársakéhoz hasonlóan a jelenlegi nettó fizetés megtartása mellett adómentes elemekkel váltaná ki a járulékkal terhelt bérkeret egy részét. (Emlékeztetőül: éppen ezen a címen vették el két éve a pénzünket, mondván, azok béren kívüli, meg nem érdemelt pénzek voltak, az előző vezetések adóelkerülő trükkjeinek köszönhetően!)

 

A tárgyalások további menetéről folyamatosan tájékoztatunk!

forrás: EKSZ