fbpx

A mai napon értesülhettetek a médiából azon híresztelésről, hogy 3% fizetésemelés lesz várható béretekben.

Elég sajnálatos ténynek tekintjük, hogy az állam által finanszírozott 25-26, vagy már kitudja hány BKV-s megélhetési szakszervezet (erről bővebben itt olvashatsz), kiegyezett ezzel az igen csekély, még alamizsnának sem felfogható összeggel (átlag nettó 3000Ft béremelésről beszélhetünk). Ráadásul ennek az eloszlása is egyenetlen, sőt szerintünk felettébb igazságtalan. Hiszen a legmagasabb összeget a felső vezetés kapja, hiszen nekik a legmagasabb a jelenlegi bérük is, ami a százalékszámítás alapját képezi majd. A mi véleményünk az, hogy bért fix összegben kell emelni, például kapjon mindenki 10.000 forintos béremelést. Mert a százalékos emelésnél a pl. 450.000 forintot kereső vezető 13500 forint emelést kap, a 100.000 forintot kereső meg 3000 forintot.

Mint tudjátok, van egy sajnálatos magyarországi jelenség, amit inflációnak hívunk. Ennek a jelenségnek vannak fiziológiai jegyei, súlyos élettani hatásai is. Mivel a munkáltatók nem igazán követik az infláció mértékének megfelelő bérnövekedést, így csökken a fizetésetek fizetőereje is. Ebből következően, ha 2 éve kerestetek mondjuk 10 egység fizetést, amiből még megéltetek, az infláció, évek során bekövetkezett hatására a 10 egység fizetésetek vásárló ereje 2 év alatt a 9/10-re vagy lejjebb csökkent. Vagyis, ugyanannyi egység pénzből, kevesebb kenyérre, gondtalan pihenésre és kikapcsolódásra futja! Tavaly az infláció 5,2% volt, tehát ha 3% emelést kaptok, akkor a béretek „csak” 2,2%-ot csökkent. Ez így nem működik.

Ezért a mi szervezetünk ezt a tényt, amit a BKV-s, önmagukat szakszervezetnek nevező fizetett párttagságot kínáló prókátorainak köszönhettek, mi nem fogadjuk el!!!

Nem értünk egyet azzal a ténnyel, hogy ti munkavállalók, hagyjátok magatokat kifosztani, és a morzsákért egymásnak ugrasztani! Mert hát mi más történhet 10000 főre jutó 25-26 szakszervezetnél? A munkáltató is logikusan kihasználja a TI klikkesedéseteket, a jó öreg „oszd meg és uralkodj!” taktikájával! 

Ezúton üzenjük nektek, hogy van kiút és megoldás! Mi alternatívát kívánunk teremteni számotokra egy egységes és valóban FÜGGETLEN, megingathatatlan szervezet égisze alatt!

Mi nem pofázunk és tárgyalgatunk feleslegesen, mi több, nem jópofizunk egyetlen vezetővel sem, nem megyünk bele baráti alkukba és szívességekbe. Nem kötelezzük le magunkat egy munkáltatóval szemben sem, mondhatnám, nem korrumpálódunk! Mi tárgyilagosan és szisztematikusan harcoljuk ki azokat a munkásokat, dolgozókat megillető jogokat, amiket már elődjeink kiharcoltak, csak ti elfelejtették az ő vívmányaikat, eredményeiket! A NESZE független szakszervezet, nem tartozik egyetlen munkáltatóhoz, költségvetési szervhez sem, így csak a tagjai érdekét követi.

Legfőbb célunk, hogy havi fizetés helyett hetente kapjunk fizetést, így a jelenleg ellopott 13. havi bért is visszaszerezzük. Ugyanis amikor 1905-ben Magyarországon bevezették a havibért, akkor azért lett bevezetve a 13. havi bér, mert ha négy hét egy hónap, akkor az évente 52 hetet 4-gyel osztva 13-at kapunk. Ez nem ajándék, jutalom tehát, hanem járandóság. Amit elvettek és nem kaptunk cserébe semmit. Fizetésemelések területén tételes és nem százalékos emeléseket követelünk. Hiszen akiknek a legkisebb a bérük, azoknak kell leginkább az emelés. Igazságtalanok nem akarunk lenni, kapja meg a vezető dolgozó is ugyanazt az emelést. Forintban.
Várunk titeket szeretettel, ha végre küzdeni akartok a már régen kiharcolt jogaitokért, vagy támogatni akarjátok a jó ügyet (akár anoniman, mert mi ezt is biztosítjuk számotokra)!

Higgyétek el, lehetetlen nincsen csak tehetetlen ember, és inkább legyen köztünk 10 oroszlán, mint 100 bárány!

Tisztelettel
NESZE
info@nesze.org