fbpx

Tájékoztatjuk kedves tagjainkat, hogy aki havi fizetésből él annak a legcélszerűbb idén szabadságának legnagyobb részét júliusban kivennie (184 munkaórás hónap), második legjobb döntés október (178 munkaórás hónap). Ezeken a hónapokon kívül ha szabadságra megy és szabadsága nem fogja át az egész hónapot, akkor a kivett napok arányában bércsökkenésre számíthat. Kerülendőnek tartom a februárt, a márciust, és a novembert. A december szintén ugyanebbe a kategóriába esik, de a véleményünk szerint az, hogy szeretteinkkel töltsük az ünnepeket, ennél többet is megér.

Akit viszont órabérben fizetnek, annak érdemes a fent kerülendőként feltüntetett hónapokra egész hónapos szabadságot kivennie, mert esetükben a számítási szabályok miatt akár 9%-kal is több fizetést kaphatnak pihenésükért.

Ha már a különböző időbérezésnél tartunk, a mi véleményünk az, hogy vissza kell hozni a hetibért. Amikor 1905. decemberében hazánkban (is) átálltak a havi fizetésre, azért vezették be a 13. havi fizetést, hogy a dolgozók ne kapjanak kevesebbet. Mikor ugyanis hetente kaptak fizetést, akkor 52-szer kaptak heti fizetést, mert annyi hét van egy évben. Ha ezt elosztjuk azzal, hogy hány hét van egy hónapban (4) akkor [52/4=13] 13 alkalmat kapunk. Amikor tehát a 13. havi bért megszüntették, elvették amit több mint 100 éve a munkások maguknak megvédtek. A 13. havi bér nem extra juttatás (volt), hanem a heti bérfizetés megszüntetéséért játó kompenzáció. Szeretnénk, ha a rendszer visszaállna alapállapotba, ezért törekszünk a munkáltatókat rábírni, hogy vagy hetibért fizessenek vagy adjanak 13. havi bért is.