fbpx

Bliccelésre alkalmas a BKV új mobiljegy rendszere, hiába indult el ugyanis, nem mindenhol működik még – egyebek mellett erről beszélt a Közlekedő Tömeg Egyesület elnökségi tagja az ATV Start című műsorban. Gyöngyösi Máté azt is elmondta, hogy az újítás pénzügyileg is kérdéses: ha ugyanis sokan használnák, akkor a BKV és a főváros milliárdos bevételektől esne el.

A bliccelés melegágya lehet a BKV új mobiljegy rendszere?

Fotó: MTI

Nem indult zökkenőmentesen a BKV új mobiljegy rendszere – számolt be róla először az Mfor cikke. A jegyeket applikáción keresztül lehet megvásárolni, majd érvényesíteni, mindezt pedig egy regisztrációnak is meg kell előznie. Tovább nehezíti a vásárlók helyzetét, hogy nem minden járművön található QR-kód, amely viszont elengedhetetlen a jegyérvényesítéshez. Közben a sofőröknek is komoly fejtörést okoz a rendszer működése. Hiába érvényes ugyanis a jegy, jelenleg alig van rá esély, hogy rendelkezzenek a leolvasáshoz szükséges eszközzel.

A Közlekedő Tömeg Egyesület elnökségi tagja maga mutatta be okostelefonján az említett applikációt az ATV Start című műsorban. Emellett egy Isztambulban használatos kártyát is előhúzott, amely az ottani elektronikus rendszer részét képezi. Gyöngyösi Máté a különbségekre hivatkozva elmondta, az a baj, hogy a hazai rendszer nem európai színvonalú, ennek több oka van. Mint mondta, nagyjából hét percbe telik az, amíg valaki regisztrál, belép, megveszi, majd a járművek oldalán érvényesíti a jegyet. Közben a belépés után egy furcsa animáció jelenik meg, amelyet a sofőröknek kell ellenőriznie, hogy egyezik-e az ő készülékükön lévő figurával.

Gyöngyösi Máté azt is elmondta, van, ahol nem lehetséges jelenleg az ellenőrzés, hiszen ő is elmondta: nem minden járművezetőnek van ehhez szükséges készüléke, illetve nem minden járművön található egyelőre QR-kód, ami alapján megjelenik az azonosításhoz szükséges animáció. Volt olyan alkalom is – mesélte –, amikor úgy szállt fel valaki, hogy nem tudta megnézni: érvényes-e a jegye, ezért úgy véli, hogy ez a rendszer a „bliccelés melegágya”.

A Közlekedő Tömeg Egyesület képviselője szerint a rendszer pénzügyileg is kérdéses. A BKK-nak és a fővárosnak ugyanis minden tranzakció után 5%-ot kell fizetnie az államnak, vagyis a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nek. Ebből kiindulva, ha az utasok jelentős része ezt használná, az azt jelentené, hogy a BKK évi 60-70 milliárd forintba becsült bevételéből a cég 3,5 milliárd forintot egyszerűen átnyújt az államnak. Mindezt amellett – emlékeztetett –, hogy a budapesti közlekedési finanszírozás mértéke az elmúlt években is jócskán csökkent.

Jelenleg aktívan lehet bliccelni a rendszer miatt, mert hivatkozhat arra az ember – folytatta Gyöngyösi –, hogy van jegye, felmutatja a telefonját, a sofőrök pedig nem tudják ellenőrizni. Majd hozzátette: az előző rendszer, a RIGO, koncepciójában működhetett volna, a mostani azonban nem új, hanem „valami tákolmány” – vélekedett.

Forrás: atv.hu