fbpx

Meg kellett állítani két InterCity vonatot Hort-Csány állomás közelében augusztus 9-én délután, mert a váltó nem megfelelő irányban állt – közölte a Mávinform sajtóügyelete.

Majdnem vonatbaleset Hort-Csánynál
Fotó: Olvasói fotó

Kavalecz Imre tájékoztatása szerint a Hatvan felől Miskolcon át Nyíregyházára tartó Rózsa InterCity alacsony sebességgel haladt ki az állomásról, mikor a mozdonyvezető látta, hogy a váltó nem a megfelelő irányba áll, ezért megállította a vonatot. A szemből, Miskolc felől Hatvanba tartó Borsod InterCityt egy kilométerre az állomástól állították meg a helyzet tisztázásáig. Az iho szakportál ezzel szemben úgy tudja, a két mozdony egymástól kevesebb mint kétszáz méterre állt meg, az állomás végponti, vagyis Vámosgyörk felőli végén.

Az olvasónk által küldött fényképek inkább az utóbbi verziót látszanak igazolni, a két vonat közötti távolság jelentősen kevesebbnek tűnik ezer méternél. Ugyanakkor a MÁV kommunikációs igazgatója, Loppert Dániel az Index kérdésére elmondta:

A két vonat valóban 1000 méterre állt meg egymástól, nem alakult ki közvetlen veszélyhelyzet, a vonatok később gurultak közelebb egymáshoz, hogy az utasokat a katasztrófavédelem biztonságosan leszállíthassa.

Az eset ezzel együtt mindenképpen nagyon súlyos,

HISZEN KATASZTROFÁLIS VONATBALESET TÖRTÉNHETETT VOLNA FRONTÁLIS ÜTKÖZÉS ESETÉN.

A történtek miatt a rendőrség is nyomoz, emiatt Hatvan–Hort-Csány–Vámosgyörk között szünetelt a vonatközlekedés. A két IC vonat utasait a katasztrófavédelem segítségével szállították át autóbuszokra. A vizsgálatok alapján történik meg a felelősség megállapítása, a baleset körülményeinek tisztázása. A várakozó utasok részére a vonatokon vizet osztottak a vasúttársaság munkatársai.

A rendőrségi helyszínelés befejeztével a vonatközlekedés este újraindult Hatvan–Hort-Csány-Vámosgyörk között, de a menetrend szerinti közlekedés csak szombat reggelre állhat helyre.

Magyarországon legutóbb tavaly nyáron történt hasonló eset, akkor a Prágába tartó Metropolitan EuroCity ütközött össze kis híján frontálisan egy másik vonattal Göd mellett. Akkor egy váltó hibásodott meg, miután az EuroCity vezetője engedély nélkül kihajtott az állomásról, és bár még az állomás területén megállt, a vonat közlekedése során a váltó megsérült.

A frontális ütközések a legsúlyosabb vasúti katasztrófák közé tartoznak, 2016-ban a dél-olaszországi Bari mellett ütközött össze két személyszállító vonat egy egyvágányos pályán, a balesetben 27 ember vesztette életét.

Forrás: index.hu