fbpx

A VR Tours Budapest nevű magyar startup azoknak találta ki a sétákat, akik szeretnek belecsöppenni a történések közepébe, és nem okoz nekik problémát a VR szemüvegek használata. Rendhagyó városnéző ötletük helyszíne a Budai Várnegyed, ahol a résztvevők a virtuális valóság technológia segítségével átélhetik Magyarország történelmének meghatározó eseményeit a Tatárjárástól egészen az 1956-os forradalomig.

Forrás: VR Tours Budapest / Youtube.com

A közel két óra hosszúságú városnéző séta a Budai Várnegyed öt pontját érinti, ezeken az állomásokon a túrázok felvehetik a cég által biztosított VR szemüvegeket, majd bele is csöppenek az éppen aktuális történelmi jelenetbe. A számítógéppel megtervezett, majd felépített 360 fokos, 3 dimenziós videós animáció során a konkrét helyszínen megelevenedik az adott történelmi jelenet. A vizuális élményt 5 nyelven elérhető történelmi narráció teszi teljessé, és segít eligazodni az idő fonalában, valamint bemutatni a túrázók számára, hogyan is jutottunk el az egyes állomásokon látott történelmi eseményekig.

Az ötletgazdák hét olyan eseményt választottak ki viharos történelmünkből, melyek mind kötődnek a Budai Várnegyedhez. Az állomások VR jelenetei körülbelül 5-7 perc hosszúak, így a résztvevők visszarepülhetnek az 1240-41-es Tatárjárást követő időszakba, a budai vár építésének idejére. Bepillantást nyerhetnek a budai vár 1541-es török ostromába, majd 1686-os visszafoglalásába. Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc idejéből szintén a budai vár ostromát élhetik át, egészen pontosan a Görgey által vezetett magyar csapatok Habsburgok elleni támadását.

Ezt követően belekóstolhatnak a boldog békeidők hangulatába, amikor 1896-ban Buda a virágkorát élte. Végül a 20. századból két véres esemény virtuális tanúi lehetnek a résztvevők: a német csapatok által védett budai vár orosz ostromának közepébe csöppenhetnek bele 1945-ben, illetve az 1956-os Forradalom kirobbanásának idejére repülhetnek vissza – olvasható a VR Tours sajtóközleményében.

Hasonló, virtuális valóság technológiára alapuló turisztikai szolgáltatás Budapesten kívül jelenleg csak Rómában és Izraelben érhető el.

Forrás: travelo.hu