fbpx

A szentesi járőrök a polgárőrökkel közösen néhány percen belül elfogtak egy helybeli nőt, aki ismerőse házába tört be a Kurca-parti városban.

A tizennyolc éves gyanúsított 2019. június 29-én reggel ment át ismerőséhez, aki többszöri csöngetésre sem nyitott ajtót. Mivel nem volt otthon senki, a nő úgy döntött, hogy bemegy az ingatlanba. Betörte az ablakot, majd bemászott az épületbe. Onnan egyebek mellett készpénzt, műszaki cikkeket, szeszes italokat lopott el, csaknem háromszázezer forint értékben. A ház kamerával felszerelt riasztó berendezése azonban jelzést küldött a távol lévő tulajdonosnak, aki telefonon értesítette a rendőrséget, hogy valaki bent van az otthonában. A szentesi járőrök a polgárőrök segítségével a bejelentéstől számított néhány percen belül a közelben elfogták a feltételezett elkövetőt.

A nő gyanúsítotti kihallgatásán részletes beismerő vallomást tett. Ellene lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Szentesi Rendőrkapitányságon.

Amennyiben a szünidőben elutazunk, érdemes gondoskodni otthonaink védelméről, hisz a gondtalan pihenés csak így szavatolható! Ezt több módon is megtehetjük:

Mechanikai védelem:

– A bejárati ajtó keményfából, vagy fémből készüljön, – az ajtólap legyen tömör – csak optikai kitekintő legyen rajta,

– az ajtólap és a tok záráspontossága ne haladja meg a 2 milimétert,

– az ajtólap zárását minimum 2 biztonsági zár biztosítsa, még hatékonyabbak a több ponton záródó ajtózárak, vagy az ún. biztonsági ajtók.

– az ajtókat kiemelés és feszítés ellen is biztosítani kell,

– cilinderbetéteket, mágnesbetéteket védőpajzzsal kell ellátni, így megakadályozhatjuk azok mechanikai feszítését, törését.

Az elektronikai védelem:

A mechanikai védelem és a személyi őrzés fontos kiegészítője, de önállóan is alkalmazható. Míg a hívatlan látogató szorgosan keresi záraink kinyitásának lehetőségeit fontos, hogy a külvilág tudomására hozzuk: valaki jogtalanul be akar hatolni otthonunkba. Egyik lehetőségként felszerelhetünk helyi riasztású hang- és fényjelző készülékeket, melyekre hívjuk fel a szomszédban lakók figyelmét. Másik megoldás az ún. távriasztás, távfelügyelet. Ennek lényege, hogy szinte attól a pillanattól kezdve, hogy a betörő „dolgozni” kezd, otthonunktól távolabb, egy erre szakosodott központ, észleli az eseményt és ún. kivonuló szolgálatot, küld a helyszínre.

Civil szerveződések:

Egy megbízható szomszéd mondhatjuk, hogy aranyat ér! Kérjünk meg, hogy távollétünk alatt rendszeresen látogassa lakásunkat, húzza fel a redőnyt, kapcsoljon világítást, rádiót, tévét, ami azt jelzi a környezet számára, hogy van mozgás az ingatlanban, nem lakatlan. A postaláda rendszeres ürítése is fontos teendő, valamint kertes ház esetében az udvaron történő mozgás, pakolás is azt jelzi, hogy az ingatlan felügyelet alatt áll.

MI A TEENDŐ BAJ ESETÉN?

1. Betörés észlelésekor fontos, hogy a helyszínen a betörő által hátrahagyott nyomokat ne változtassa meg! Így megkönnyíti a rendőrség szakembereinek munkáját.

2. A lehető legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget!

Otthonaik biztonsága érdekében kérjük, látogassanak el a www.bulisbiztonsag.hu/vagyonvedelem oldalra!

Forrás: police.hu