fbpx

A decemberi menetrendváltáskor megváltozik a MÁV-START üzletszabályzatának több pontja, a legfontosabb módosítás a menetjegyek érvénytartamára vonatkozik – közölte a MÁV.

A decemberi változások közül a legfontosabb, hogy a 100 kilométer alatti utazásra szóló jegyek 4 órán át lesznek érvényesek, azután már nem lehet azzal utazni.

A módosítást a MÁV szerint tette szükségessé, hogy sokan visszaélnek a 100 kilométernél rövidebb távolságra, egy útra szóló jegyekkel, amit a kalauz nem kezel. Ezt különösen a budapesti elővárosban, a Budapest–Székesfehérvár vonalon nyáron, illetve a Budapest–Vác–Szob vonalon tapasztalják, az utóbbi vonalon egész évben. Ezek a visszaélések a MÁV szerint egyre aggasztóbb méreteket öltenek. Kevés a kalauz, több az utas – a MÁV szerint a trükközők ezt használják ki.

A MÁV szerint a megváltott menetjegyekkel történő visszaélések csökkentésének kérdése más európai vasúttársaságoknál is probléma, a megoldást a legtöbben a menetjegyek érvénytartamának korlátozásában látják; Olaszországban például 4, illetve 6 óra a belföldi menetjegy felhasználhatósága.

A vasúttársaság előzetes felmérése szerint a módosítás a tipikus utazások esetében nem okoz különösebb kényelmetlenséget az utasoknak: például a reggel 7 órakor vásárolt, 100 kilométeres távolságnál rövidebb útra érvényes menetjegy 11 óráig felhasználható, viszont még a jegyvizsgáló szándékos elkerülése sem teszi lehetővé, hogy a délután – munkából, iskolából – a kiindulási állomásra visszatérő utas visszatéríttesse menetjegyét.

A MÁV-START tapasztalatai szerint a vásárlások túlnyomó többségét – különösen a 100 kilométer alatti távokon – azonnali utazás követi és az elővételben vásárló utasok többségének sem okoz gondot az utazási időszak pontosabb megjelölése, ezért a vasúttársaság bízik benne, hogy az elővétel új feltétele – az utasnak ismernie kell az utazás időpontját vagy az igénybe venni kívánt vonatot, hogy menetjegye az utazása teljes tartama alatt érvényes legyen – nem fog komolyabb fennakadást okozni a jegyvásárlásnál.

Mindez december 9-től lép érvénybe.

További fontos változás, hogy az érvénytartam kezdete után csak a kiindulási állomáson lehet kérni a jegy árának visszatérítését (kivéve, ha az utazás forgalmi akadály miatt hiúsul meg). A december 8-ig elővételben megváltott jegyek a régi szabályok szerinti (hosszabb) érvénytartammal használhatók fel, de visszaváltásuknál december 9-i országos menetrendváltástól már az új szabályok lesznek az érvényesek.

A MÁV ugyanakkor azt állítja, hogy utasbarát módon, rugalmasan fogja kezelni a 100 kilométer alatti, 4 órásnál hosszabbra nyúló – elsősorban regionális vasútvonalakat érintő – utazások ügyét: a már megkezdett vonatút a célállomásra közvetlenül közlekedő járaton az érvénytartam lejártát követően is befejezhető lesz, tehát az átszállást is magában foglaló utazásnál elegendő lesz az érvénytartam 3. órájának 59. percében megkezdeni az utazást az utolsó (már a célállomásra tartó) vonattal.

Forrás: index.hu