fbpx

2015.02.20.-án, pénteken lezajlott a Nemzeti Szakszervezet Koordinációs irodájában a BKV szakszervezeteinek egyeztető megbeszélése. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet és a Nemzeti Szakszervezet képviselői kissé értetlenül fogadták, hogy a BKV dolgozóinak jövőjét meghatározó témákban egyelőre nem sikerült a cég több mint két tucat szakszervezetének lépéseit összehangolni, illetve az erre összehívott találkozót létrehozni. Kevesen akadtak, akik egyáltalán visszajeleztek a szervezőknek.

Ki hinné, hogy egy szakszervezet egy emberből áll, akinek éppen bokros teendői voltak. Nem futotta a közös fellépés megteremtése érdekében életre hívott megbeszélésre egy órájuk sem? Pedig a jelenleg is zajló BKV bértárgyalások, a felkészülés volt az egyik téma. A jelenlevők úgy értékelték, az első plenáris ülésen kívül, nem történt érdemlegesen semmi, hiszen az állandó bizottság ülése nem nevezhető bértárgyalásnak. Ha annak hívják, sértik a szakszervezeti képviseleti jogot, hiszen néhány ’baráti szakszervezet’ meghívása nem legalizálja a találkozót.

A BKV-s szakszervezetek szűk körűvé vált koordinációs megbeszélésén egyetértés alakult ki arról, hogy a bizottsági ülésekre legalább tanácskozási joggal ’illene’ meghívni az érintett szakszervezetek mindegyikét.

A tanácskozók fontosnak tartották, hogy kialakítsanak egy belső munkaerőpiacot, egységes állás adatbázist hozzanak létre, így segítve a BKV-n belüli munkaerő áramlást és a leépítések hatásainak tompítását.

Témája volt a találkozónak a BKV Zrt. 2015 évi bértárgyalási kilátásai és a szakszervezetek közös álláspontjának kialakítása, szakértői munkacsoportok megalakítása a menedzsmenttel való megegyezés érdekében. Szóba került az egységes bértábla megalkotása, a rendezetlen szakmai besorolások, és átlátható működés és a közlekedési dolgozók szakmai életút modelljének kidolgozására való felkészülés is.

A további terveket a következő tárgyalások alkalmával fogják górcső alá venni a szakszervezeti vezetők.

A megbeszélés végeztével a felek megegyeztek abban, hogy a következő ülésre ismételten meghívják a többi érintett szakszervezetet, így segítve a munkavállalók közös érdekeinek érvényre juttatását.