fbpx

Magas a fiatal munkanélküliek száma Ausztriában, ugyanakkor sok a betöltetlen, szakképesítést igénylő pályakezdő pozíció is.

    Ez derül ki az osztrák szociális minisztérium felméréséből. A megkérdezett cégek 85 százaléka arra panaszkodik, hogy sok

pályakezdő, a hiányos képzettsége miatt, nem tudja betölteni a megpályázott állást.

    A cégek leginkább az alapvető készségek, mint a szövegértő olvasás, számolás vagy írás hiányára panaszkodnak. Ehhez jön még az illem- és nyelvi tudás hiánya. A nemzetközi tanulói teljesítménymérésére szolgáló 2013-as Pisa-tanulmány szerint korcsoportonként 13 és 17 ezer osztrák fiatalnak nagyon alacsony a tudása.

    Ennek következményei megmutatkoznak az álláspiacon is. Ugyan júliusban több mint negyvenezer 25 év alatti fiatal volt munkanélküli, az osztrák vállalatoknál négyezer betöltetlen gyakorlati képzést kínáló hely volt. A nyugdíjasok száma nő, a képzett pályakezdők száma pedig csökken – mondta Martin Gleitsmann, a gazdasági kamara osztályvezetője.

    Úgy fogalmazott: ha a szociális beilleszkedés terén előfordulnak hiányosságok, akkor természetes, hogy a cégeknek problémájuk lesz az alkalmazottal. A kamara képviselője elmondta: a munkaerőpiacon évente nagyjából tízezer hiányos képzésű fiatal jelenik meg.

    Hangsúlyozta: a demográfiai változások miatt ez megengedhetetlen, az osztrák iparnak jól képzett munkaerőre van szüksége. A felmérés szerint a 2000-ben tinédzserkorukat élő, mostani huszonévesek igazi kihívást jelentenek a cégeknek. Őket a vállalatoknak másképpen kell kezelniük – mondta a McDonald’s Ausztria hr-igazgatója.

    Úgy érvelt: ezeknek a fiataloknak a munkájuk során teljes rugalmasságra van szükségük és mindig közvetlen visszajelzést várnak a feletteseiktől, ekkor lesznek igazán fontos részesei a csapatnak.

 

forrás: – MTI-