fbpx

Kedves Olvasóink, Tagjaink, leendő Tagjaink!

Szervezetünk Elnöksége ezúton szeretné megköszönni mindazon tagjaink, valamint szimpatizánsaink segítségét, akik idejüket és erejüket nem kímélve segítettek a gátakon, hívó szavunkat meghallva, azonnal cselekedtek. Köszönjük a  gondoskodást, hogy a megfáradt önkénteseknek, enni- és innivalót adtak!

Habár az árvíz már levonult, és kicsit pihenhetünk is végre, a gátakon megfáradt emberek most ünnepelhetnek kicsit és vigadhatnak is! Az emberek összefogásával, önfeláldozásával, sikerült még nagyobb kártól megvédeni a házakat, földeket.

Bár a nagy takarítás még hátra van, pár szóban szeretnénk megemlékezni az elkövetkezendő napokban történő eseményekről, magáról a napfordulóról:

Szentivánéj – Szent Iván (Keresztelő Szent János) napjának előestéje, a június 23-áról 24-re virradó éjszaka, évszázadok óta a nyári napforduló ünnepe, még a kereszténység előtti időkből származik.

 Több országban hivatalos ünnepnap:

Lettországban ünnepnapnak számít (Jani).
Finnországban június harmadik pénteke: nem hivatalos ünnep. (Juhannusaatto) Június harmadik szombatja ünnepnap (Juhannuspäivä).
Svédországban június 19. és 25. közötti péntek: Szent Iván éjszakája. Június 20. és 26. közötti szombat: Szent Iván napja, a nyári napforduló ünnepe (Midsommardagen, Johandag)
Peruban Keresztelő Szent János ünnepe, valamint a Nap ünnepe: a téli napforduló alkalmából rendezett legnagyobb inka szertartás felelevenítése Cuzco-ban.
(forrás: Wikipedia)