fbpx

Tisztelt Tagjaink!

Sajnálatos módon egyre gyakrabban ütközünk olyan problémába, hogy a foglalkoztató nem tartja fontosnak a munkavállalók jogainak, vagy a foglalkoztatás biztonsági rendszabályainak betartását. Az egyre több ilyen eset mellett a rendszeres, cégek megbízhatóságáról és csaláshoz, korrupcióhoz való hozzáállásáról szóló felmérések sem festenek túl szép képet hazánk helyzetéről, az Ernst & Young által publikált 2011. évi felmérés szerint a cégeknek csupán szűk egyharmada szabálykövető. 

Ők a tiszteletre méltó kivétel, és az alábbi sorok rájuk nem vonatkoznak. A többinek pedig meg kell értenie, hogy a munkajogi szabályok, különösen a munkaviszonyban a jogok és kötelességek rendszere, illetve az egyes munkakörökhöz tartozó biztonsági előírások fontosak.  Betartásuk a legtöbb esetben megelőzi a munkavállaló és a munkáltató közötti viták kialakulását, sőt ami igazán súlyos, a személyi sérüléssel járó baleseteket is. 

Nekünk célunk az, hogy a munkáltatókkal betartassuk ezeket a szabályokat. Ezért küzdünk nap, mint nap. Ha ezt nem tesszük meg, akkor oda jutunk, mint Görögország, ahol a minap a munkáltató képviselői fegyverrel nyitottak tüzet a bérükért tüntető munkásokra, akik közül huszonheten megsebesültek. Ez ráadásul az EU egyik tagállamában, a demokrácia őshazájában történt.

Fel kell lépnünk és össze kell fognunk, különben hazánkban is a gazdaság felpörgetése nevében minden jogunktól megfosztanak minket, dolgozókat; s amint a példa is mutatja, ne legyenek illúzióink, hogy meddig mennek el egyes munkáltatók, ha profitról van szó.