fbpx
  1. április 8.-án országgyűlési választások lesznek, amelyen a hivatásos állományúak aznap szolgálatban lévő tagjainak is joga van részt venni, azt számukra lehetővé kell tenni.

A hivatásos állományúak csak polgári öltözetben vehetnek részt a szavazáson, nem viselhetnek fegyvert és kényszerítő eszközt.

A szolgálatot úgy kell megszervezni, hogy a beosztott állomány gyakorolhassa választójogát.

Amennyiben a lakóhelyükön tartózkodnak a szavazás ideje alatt ez nem jelent különösebb nehézséget. Más a helyzet ha ez nem lehetséges.

„Ha a hivatásos állomány tagja szolgálati érdekből a szavazáshoz szükséges ideig nem tartózkodhat a lakóhelyén, erről őt a választás, népszavazás előtt legalább tizenöt nappal értesíteni kell. Ez esetben lehetővé kell tenni számára – ha a választásról szóló törvény másképpen nem rendelkezik -, hogy a szolgálatteljesítési helyén szavazhasson.”

A lakóhelyüktől távol lévőknek ehhez átjelentkezési kérelmet kell benyújtaniuk (online a választás. hu honlapon vagy személyesen és postai úton a lakóhely szerint illetékes választási irodánál) amely alapján a helyi választási iroda törli a lakcíme szerinti választói névjegyzékből és átveszi az általa a kérelemben megjelölt település szavazókörének megfelelő névjegyzékébe.

Az átjelentkezési kérelmet legkésőbb a szavazás előtti második napon 16 óráig lehet beadni.

Minden településen egy szavazókört jelölnek ki az átjelentkezéssel szavazóknak, Budapesten kerületenként egyet.

A szavazókörök reggel 6 órától este 19 óráig tartanak nyitva.

A szavazáshoz érvényes személyazonosító igazolvány és lakcímkártya szükséges. Fontos, hogy magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok mind egyéni választókerületi jelöltre mind pedig pártlistára szavazhatnak.