fbpx

Mai napon közlekedési vállalatunk menedzsmentje és 4 nagy szakszervezet állandó bizottsági ülés keretében vitatkoznak ismételten a bejelentett kerek számú béremelésről (0%), a holtpontról, az elmozdulás lehetőségeiről.

Azonban a körülmények korántsem jók. A BKV Zrt. két nagy szakszervezete (VTDSZSZ és BKSZSZ) felmérést kíván készíteni arról, hogy mely dolgozók is akarnak, tudnak, szeretnének a feltételezett sztrájkhoz csatlakozni. A két szervezet felhívta arra is a figyelmet, hogy 66% a minimális üzemi szolgáltatási kötelezettség. Ezzel a Budapestiek lényegében a vasárnapi menetrend alapján közlekedhetnének. A figyelem felkeltésre alkalmas lehet, illetve arra is, hogy a sztrájkban részt vevő szakszervezeti tagokra kitegyék a céltáblát, a munkabeszüntetés idejére azonban nem jár fizetés …

Azonban úgy gondoljuk, hogy az észérvek döntenek. A városvezetés részére egyértelművé kell tenni végre, hogy a BKV Zrt. „hozza mozgásba a várost” és nem az amúgy teljesen feleslegesen, drágán és pazarlóan működő vízfej. A bérkorrekciót azonban ki fogja a BKV dolgozók közül sztrájkkal támogatni? A ténylegesen munkát végző BKV dolgozókat ugyanis a bér nem emelése érdekében kijátsszák egymás ellen.

Ez megmutatkozik abban is, hogy például, a nagy felelősséggel járó munkakörökben, így a Metró Utasforgalom Irányító Diszpécserei (forgalmi szolgálata), amely nem csak a forgalom lebonyolításáért felel, hanem az utasok testi épségéért is, átlagosan 110000 Nettó havi fizetést kapnak plusz 5000Ft étkezési utalványt, na meg ingyen utazhatnak a saját maguk által működtetett járatokon. Ezalatt a pénztárosok átlagosan 180.000 Ft nettó fizetést kapnak és 15000Ft étkezési utalványt hozzá. Nekünk igazából ezzel sincsen gondunk, mert örvendetes hír, hogy színvonalas fizetést és technikát adnak a számukra. Ellenben megbotránkoztató, hogy az amúgy is SIRALMAS állapotban lévő, szinte életveszélyes metrót is biztonsággal üzemeltető és önfeláldozó közlekedési dolgozók munkája nincsen elismerve! Ráadásul nézzék csak meg a régiek és az újonnan belépők között milyen bérfeszültség feszíti a közös fellépés lehetőségét, a sztrájk vállalását!

Szervezetünk Elnöksége mind ezzel kapcsolatban kezdeményezte a kollektív munkaügyi vitát, amiből részérdek vitát csináltak… a BKV menedzsmenttel karöltve, és persze kérdőívet: Ki akar sztrájkolni?

Tájékoztatunk mindenkit, hogy elegünk van a lehetetlen időhúzó magyarázkodásból. Ez nem lesz elég, sajnálatosan elvezethet oda, hogy a teljes tömegközlekedés megálljon Budapesten.