fbpx

A független érdekképviselet összezúzására törekszik a Magyar Posta. Szervezetünket ért burkolt támadás ellenére megvédjük független szervezetünket és tagságunkat a munkavállalói jogsértésekkel szemben. Még a közjegyzői állásponttal is szembe megy a cég, amikor érdekképviseleti jogaink gyakorlását ténytanúsító ellenjegyzéshez köti, mégpedig annak formáját és mikéntjét is előírja a számunkra.

A napokban kaptuk meg a választ a Magyar Posta Zrt. képviselőjétől. Tisztán látható és érzékelhető, hogy a már túlburjánzó levelezgetésünk bírósági eljárásba torkollik.

Újabb közjegyzői okiratot kér tőlünk a munkáltató, azok után, hogy már egyszer benyújtottuk a taglétszámunkról szóló hitelesített iratot. Jogászkodó levelében az állítja a cég, a közjegyzői okiratokat felemlegetve, hogy az ügyleti okirat és a ténytanúsító okirat (közjegyzői tanúsítvány) olyannyira különbözik egymástól. Azt írják: „Az ügyleti okirat közhitelesen tanúsítja a jogügyletre vonatkozó akaratnyilvánítás tényét, a ténytanúsító okiratban a közjegyző a jogi jelentőségű tényeket közhitelesen tanúsítja jegyzőkönyvi vagy záradéki formában.” Vagyis újabb iratot kér.

Ezzel az a baj, hogy:

a) mi már megtettük ezen igazolási formát közjegyző előtt, melyet a munkáltató képviselője meg is kapott,

b) a munkáltató mit sem törődik azzal, hogyan készül a közjegyzői okirat. 

Mi mindezen feltételnek eleget tettünk! Arra kell várnunk, hogy a munkáltató végre elfogadja: a jog határozza meg a képviselet igazolásának szabályait, és nem a Magyar Posta Zrt. alkot kedve szerint jogszabályokat és törvényeket.

Reméljük, egyszer megérti a munkáltató is, hogy a közjegyző csak kijelentéseket, állításokat foglalhat papírba. Ő maga nem jelenthet ki semmit.

Miért akarja a Magyar Posta, hogy az igazunknak a Bíróság adjon nyomatékot? Értetlenkedésével a bíróság elé löki szervezetünket a Magyar Posta.