fbpx

Kedves Tagtársak és Olvasóink!

 

Az alábbiakban mutatjuk be a hitelesekkel és adósokkal foglalkozó egyik oldal kalkulátorát, valamint az általuk leírtakat is.

Többek között az Állam és a Bankok között folyó perekről is tudósítanak, melyről igyekszünk számotokra folyamatos

felvilágosítást adni. Ez nagyon sok tagunkat érinti, mint az is, hogy a munkahelyen kérhető Cafeteria legyen fordítható mondjuk hitel, vagy törlesztő részlet kifizetésre is.

Sajnos vannak olyan szakszervezeti tisztviselők (nálunk ilyen nincsen, hiszen nálunk mindenki a tagság érdekét képviseli), akik azt mondják ezt nem fogják képviselni a munkáltató elött, mert nekik nincsen hitelük és tartozásuk.
 Természetesen ezt a fajta anti-empatikus kijelentést, mi kategorikusan elutasítjuk. Így az általunk képviselt tagságnak, igenis szándékunkban áll ezt a vívmányt kiharcolni!

Az alábbi sorokban idézzük számotokra a hitelsiker.hu cikkét:

Az alábbi linkre kattintva letöltheti a semmisségi kalkulátort
(jelenleg még szerkesztés alatt, de az eredmény szempontjából már használható).

semmisségi_elszamolas_féléves

 semmisségi_elszamolas_uj

Teljes semmisség esetén a felek – a bíróság által meghatározott határidőn belül – elszámolnak egymással. Az elszámolás módjában még nincs kialakult bírósági gyakorlat, de kb. háromféle elszámolási mód jöhet szóba:

  1. A folyósított forintösszegből (A) kivonjuk az adós összes befizetését (B), melyeket bármilyen jogcímen a bank felé teljesített. Az így adódó különbözetet az ítélethozatal (esetleg az utolsó törlesztés) dátumától kezdődően a mindenkori jegybanki alapkamattal kiegészítve rendezni kell egymással. Tehát: (A-B)+(A-B)*jegybanki alapkamat
  2. A folyósított forintösszegre a teljes eltelt időszakra felszámítjuk a mindenkor aktuális jegybanki alapkamatot. Ugyanígy az ügyfél által befizetett összegekre is. Az így kapott – tehát kamatokkal növelt – összegek különbségével tartoznak a felek egymásnak. Tehát: (A + kamatai) – (B + kamatai) =>> lásd a kalkulátorban a “Teljes semmisség” munkafüzetet
  3. A folyósítás utáni első hónapban kiszámoljuk, hogy az akkor aktuális jegybanki alapkamattal a folyósított forintösszegre hány forint kamat járt. A valóságban befizetett összegből kivonjuk ezt a kamatot, a maradékkal csökkentjük a forinttartozást. Ha ez a különbség negatív, akkor a tartozás növekszik. A további hónapokban is ugyanígy járunk el, tehát a jegybanki alapkamatból adódó különbséget a tartozásból folyamatosan kompenzáljuk. =>> lásd a kalkulátorban a “Folyamatos elszámolás” munkafüzetet

A perben/elszámolásban érdemes próbálkozni a kedvezőbb számítási mód alkalmazásával.

A kalkulátorban csak a “pénzáram” fülön kell kitölteni a számokat. A szöveges leírással egyelőre kérem ne foglalkozzon, átdolgozás alatt van. A semmisség esetén fizetendő eredményt a “folyamatos elszámolás” vagy a “teljes semmisség” fülre kattintva kapja meg.

Lakáskölcsönök esetében jellemzően az ügyfél tartozik még a banknak, teljes semmisség esetén ez akár azonnal esedékessé válhat (illetve gondolni kell erre a pertaktika során). Autós ügyekben a futamidő nagyobb részén már túl vagyunk, emiatt teljes semmisség esetén jellemzően a bank tartozik az ügyfélnek.

 

forrás: hitelsiker.hu