fbpx

A gazdasági válság hatására drasztikusan megnőtt hazánkban az álláskeresők száma. A vállalkozások tömegesen mentek, és mennek tönkre, és amelyek talpon tudnak maradni, azok is létszámcsökkentéssel válaszolnak a gazdasági nehézségekre. Visszaestek a megrendelések, csökkent a fogyasztás, ami a termelés visszaesését eredményezte. A felszabadult nagyszámú munkaerőt pedig nincs olyan gazdasági terület, amely felszívhatná. A munkanélküliek megsegítését célozza az álláskeresési járadék, amely a munkaügyi központban való regisztráció napjától jár az igénylőnek. A munkanélküli járadék összege és igénylésének menete 2014 évben is fontos információ, mert nem várható nagy javulás a munkanélküliségi rátában. Fontos tehát, hogy

minden érintett megismerje a járadékkal kapcsolatos tudnivalókat.  

 

A munkahely elvesztése esetén ajánlott a lehető leghamarabb regisztrálni magunkat az illetékes munkaügyi kirendeltségben, és azzal egy időben meg is igényelni az álláskeresési járadékot. Mielőtt bejelentkezünk a kirendeltségbe, érdemes tájékozódni, hogy milyen papírokat kell magunkkal vinni, hogy ne kelljen még egyszer visszamenni. Jellemzően vinni kell a személyi okmányokat, a TAJ kártyát, az adókártyát, egyes esetekben az iskolai bizonyítványokat, illetve a volt munkahelyről kapott igazolásokat. Az ügyintézés ingyenes. A munkanélküli járadék összege alaphelyzetben, azaz ha az igénylő rendelkezik az elmúlt 3 évben legalább 360 nap biztosítási viszonnyal, és nem folytat kereső tevékenységet, akkor az utolsó négy negyedév viszonylatában, az 1 hónapra jutó átlagos jutalékalap 60 %-a, amely összeg nem lehet több, mint az aktuális minimálbér összege. 

 

Az álláskeresési járadék folyósításának a legrövidebb ideje 36 nap, a maximuma pedig 90 nap. Sajnálatos módon, a tapasztalat azt mutatja, hogy ezekben az években ennyi idő alatt szinte lehetetlen másik munkahelyet találni, és ez várhatóan 2014-ben is így marad. Az ügyintézési idő 30 nap, amely meghosszabbodhat, abban az esetben, ha hiánypótlás válik szükségessé. Magának a munkanélküli járadéknak az igénylését a munkaügyi kirendeltségen az ügyintéző intézi az ott helyben általa kitöltött formanyomtatványok adatainak rögzítésével. Tehát az ügyfélnek csak a fentebb felsorolt papírokat kell magával vinnie. Az ügyintéző által a számítógépben kitöltött nyomtatványok kinyomtatása után, már csak ott helyben alá kell írni azokat, és ezzel el is indul a járadék igénylés folyamata.