fbpx

Összesítve több milliós bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokra a kereskedőkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet. Az adóellenőrök nem véletlenül akadtak a mulasztókra: hetek óta ellenőrzik azokat a budapesti vállalkozásokat, amelyek nagy valószínűséggel nem teljesítették az online pénztárgép rendszerbe történő bejelentkezés feltételeit.

A revizorok a jogszabályban előírtak betartását ellenőrzik azt vizsgálva, hogy az érintetteknek van-e üzembe helyezési kódjuk és rendelkeznek-e pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendeléssel. Mindezeken túlmenően az ellenőrök figyelme arra is kiterjed, hogy a szerződés illetve a megrendelés tartalmazza-e a teljesítési határidőt.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága azokat az online pénztárgéppel nyugtaadásra kötelezett vállalkozásokat bírságolja, akik nem rendelkeznek sem szerződéssel, sem visszaigazolt megrendeléssel. Súlyosbító körülményként értékelik az ellenőrzések során – és így magasabb összegű bírságot szabnak ki – azokra, akik még üzembe helyezési kódot sem kértek, azaz nem regisztráltatták magukat a NAV-nál.

Az egyéni vállalkozók mulasztását 500 ezer forintig, a gazdasági társaságokét 1 millió forintig terjedő bírsággal szankcionálja a NAV.

Forrás: NAV