fbpx

A jövő évtől ismét emelkedik a társas vállalkozások által kiegészítő tevékenységű (nyugdíjas) tagjaik után fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék összege, és ugyanígy a nyugdíjas egyéni vállalkozóké is – szerepel a 2014. évi adócsomag tervezetében. A növelt összeget kell fizetniük a nem biztosítottaknak is – írja az adozona.hu.

   Januártól a jelenlegi havi 6660 forint helyett várhatóan 6810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell majd fizetniük az evás és nem evás társas vállalkozásoknak nyugdíjas tagjaik után, és ugyanennyi lenne az evás és nem evás nyugdíjas egyéni vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége. A kötelezettség növelése 0,5 százalékponttal haladja meg a 2014. évre szóló költségvetési törvényben előirányzott inflációt és a már bejelentett nyugdíjemelést.

   A 2,5 százalékos növekedés nem tekinthető tetemesnek, ha azt nézzük, hogy 2012-ben 25 százalékkal (a 2011. évi 5 100 forintról 6 390 forintra) emelkedett a szolgáltatási járulék havi összege, s 2013-ban is 4,2 százalékkal nőtt ez a közteher.

   A természetbeni egészségbiztosítási ellátások fedezeteként ugyancsak egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek a nem biztosítottak. Helyettük a kötelezettségetegyébként bárki más átvállalhatja, ha ebbe a nem biztosított is beleegyezik, s azt az adóhatóság is jóváhagyja. Nem kell a járulékot megfizetni, ha a nem biztosított . évi lisan rászoruló, és ezt a járási hivatal is megállapítja, vagyis az illető családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a havi nyugdíjminimum (már évek óta 28 500 forint) 120 százalékát, egyedülállónál a 150 százalékát, és a családnak vagyona sincs.

   Egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet a központi költségvetés is az Egészségbiztosítási Alapnak, a nemzeti kockázatközösségbe tartozó személyek után. E közösség részesei a nyugdíjasok, a gyesben, gyedben,  gyetben, álláskeresési járadékban, időskorúak járadékában, ápolási díjban részesülők, a kiskorúak, a nagykorú diákok, a szociálisan rászorulók, a balettművészeti életjáradékban részesülők, a fogvatartottak és a hajléktalanok.

   Az állam személyenként havonta változatlanul 5790 forintot fizetne (2012-ben még havi 5850 forint volt ez a költségvetési kötelezettség).

forrás: adozona.hu